Οδηγός Ζακύνθου

Ναυάγιο

 

Η πιο όμορφη παραλία της Ζακύνθου και μια από τις 5 πιο φωτογραφημένες παραλίες όλης της Ελλάδας.
Προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα, έχει μικρά βότσαλα και το διάσημο παγκοσμίως ναυάγιο. Τα καταγάλανα νερά σε διάφορες αποχρώσεις και τα ψηλά απότομα βράχια που την αγκαλιάζουν προσθέτουν στην μαγεία του τοπίου.

Για να επισκεπτείτε την παραλία, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε διάφορα tour που γίνονται στο νησί ή να μπείτε σε κάποιο από τα καραβάρια που ξεκινούν από το Πόρτο Βρώμη ή τον Άγιο Νικόλαο.

Σας εφιστούμε την προσοχή μόνο να μην πλησιάζετε τους βράχους στις άκρες της παραλίας γιατί υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης.

photo
photo

Εκκλησία Αγίου Διονυσίου

 

Ο Άγιος Διονύσιος είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Ζακύθου και γιορτάζει στις 17 Δεκεμβρίου, ημέρα εορτής του πολυούχου της Ζακύνθου, Αγίου Διονυσίου.

Η εκκλησία ξεκίνησε να χτίζεται το 1925 και η κατασκευή της τελείωσε το 1948, λίγα μόλις χρόνια πριν τον καταστροφικό σεισμό του 1953. Είναι ένα από τα τρια κτίρια που δεν υπέστησαν καθόλου ζημιές από τον σεισμό, κάτι που οι ντόπιοι θεωρούν θαύμα και ευλογία.

Ο Άγιος Διονύσιος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1547. Στην ηλικία των 20 ετών αποφάσισε να μείνει σε ένα μοναστήρι μερικά μίλια από την παραλία της Ζακύνθου. Μετά από κάποιο διάστημα, οι μοναχοί εκεί τον ενθάρρυναν να γίνει ιερέας, το όποιο και έκανε. Αργότερα έγινε αρχιεπίσκοπος της Αίγινας. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο μοναστήρι της Αναφωνήτριας όπου και πέθανε στην ηλικία των 75 ετών στις 17 Δεκεμβρίου 1622.

Σε αυτό το μοναστήρι ο Άγιος Διονύσιος είπε ψέμματα πρώτη φορά, κρύβοντας τον δολοφόνο του αδερφού του και μετά βοηθώντας τον να φύγει από το νησί. Γι’αυτό και ο Άγιος Διονύσιος θεωρείται ο Άγιος της Συγχώρεσης.

Πόλη / Χώρα της Ζακύνθου

 

Η πόλη της Ζακύνθου που ονομάζεται κι αυτή Ζάκυνθος βίσκεται στους πρόποδες του λόφου της Μπόχαλης και είναι η κύρια πόλη και το κεντρικό λιμάνι του νησιου.
Μετά το σεισμό που το 1953 κατέστρεψε την πόλη, η ανοικοδόμηση της έδωσε ένα πιο μοντέρνο παρουσιαστικό.

Η Ζάκυνθος προσφέρει πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα στον επισκέπτη όπως τη διάσημη εκκλησία του Αγίου Διονυσίου που διατηρεί το λείψανο του Αγίου, διάφορα μουσεία και τις παραδοσιακές πλατείες του Διονυσίου Σολωμού και του Αγίου Μάρκου, η οποία διατηρείται από την Ενετική περίοδο και έχει την μοναδική καθολική εκκλησία του νησιού.

Εδώ τα μικρά και ήσυχα δρομάκια, τα παλιά σπίτια με τις αυλές και τα λουλούδια τους, καθώς και οι πανέμορφες θέες της θάλασσας θα κάνουν τη διαμονή σας αξέχαστη.

photo
photo

Μαραθονήσι

 

Το Μαραθονήσι είναι ένα μικρό νησί στον κόλπο του Λαγανά κοντά στην παραλία του Κεριού. Μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κατοικούνταν, σήμερα δεν έχει κατοίκους και παραμένει μόνο ένα μικρό παλιό μοναστήρι.

Είναι μια από τις περιοχές που η χελώνα καρέττα-καρέττα χρησιμοποιεί για να γεννήσει, άρα και προστατεύεται σαν παραλία από το θαλάσσιο πάρκο.

Στο νησί υπάρχουν δύο πανέμορφες παραλίες: μια με βότσαλο και μια με αμμουδιά, όπου και γεννούν το καλοκαίρι οι χελώνες.

Μαζί με το Μαραθονήσι, θα σας συνιστούσαμε να επισκεφτείτε και τις σπηλίες του Κεριού που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Cameo

 

Το ιδιωτικό νησάκι Cameo στον κόλπο του Λαγανά είναι ιδιαίτερα γραφικό και γνωστο για την ξύλινη γέφυρά του και τους φοίνικες που φυτρώνουν στο νησί που βρίσκεται στο λιμανάκι του Αγίου Σώστη.

Μέχρι το 1633, το νησί ήταν ενωμένο με την Ζάκυνθο αλλά μετά από βίαιους σεισμούς διαχωρίστηκε τελείως.

Τώρα υπάρχουν bar πάνω στο νησί και μια μικρή παραλία, είναι σίγουρα το πιο όμορφο και γραφικό αξιοθέατο στον κόλπο του Λαγανά.

photo
photo

Μπόχαλη

 

Η Μπόχαλη είναι ένα όμορφο και μικρό χωριό πάνω στο λόφο που βρίσκεται πίσω από την πόλη της Ζακύνθου.

Σας συστήνουμε να την επισκεπτείτε κατά το ηλιοβασίλεμα ή το βράδυ για να ευχαριστηθείτε την υπέροχη θέα της Ζακύνθου και του φωτισμένου λιμανιού.

Παρά το μικρό μέγεθος του χωριού, υπάρχουν αρκετά εστιατόρια στα οποία μπορείτε να χαρείτε ένα ρομαντικό δείπνο κάτω από τα αστέρια.

Μπορείτε επίσης να την επισκεπτείτε και κατά τη διάρκεια της ημέρας και να δείτε την μικρή εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής με τις Βυζαντινές εικόνες της ή το Ενετικό κάστρο.

Καμπί

 

Το Καμπί βρίσκεται πάνω σε ένα γκρεμό που κόβει την ανάσα με πανέμορφη θέα στη θάλασσα και αξέχαστα ηλιοβασιλέματα.

Από την κορυφή του βράχου μπορείτε να δείτε το απέραντο μπλε του Ιονίου και τους κόλπους και σπηλιές που οι φώκιες επισκέπτονται κάθε χρόνο για να αναπαραχθούν.

Μπορείτε να δείτε απο μακρυά καθώς πλησιάζετε ένα μεγάλο σταυρό ο οποίος έχει αναρτηθεί για να τιμήσει τους πεσόντες του εμφυλίου.

Στην περιοχή υπάρχουν και τα χωρία Έξω Χώρα και Μαριές, όπου οι κάτοικοι ζουν ακόμα μέσω της γεωργίας και χειροτεχνίας και όπου ο χρόνος τρέχει πιο αργά. Μπορείτε να αγοράσετε τοπικά προϊόντα όπως μέλι και ελαιόλαδο.

photo